TYPY ŘEZU:
Zimní – má posilující funkci na růst biomasy a zmlazování
Letní řez (VII/VIII) / řez za vegetace – oslabující, vede k strom k plodnosti
CO KDY ŘEZAT:
jádroviny – zimní (zima, předjaří) i letní řez
peckoviny – po narašení a za vegetace (snížení rizika namrznutí a napadení patogeny), nejpozději do konce srpna
teplomilné peckoviny – v době květu (snížení rizika namrznutí, vzniku houbových chorob), při sklizni a po sklizni – do konce srpna
ořešák královský – na jaře v době, kdy letošní přírůstky dosáhnou alespoň 10 cm délky (při dřívějším termínu řezu by značně tekla míza)
ZÁSADY ŘEZU
Dle funkce a využití – dle tvaru – dle věku – dle odrůdy – dle stanoviště – zdravotního stavu.
CHYBY PŘI ŘEZU:
Příliš radikální zmlazení – odstraňování terminálu – vyholování kosterních větví – ponechání zlámaných větví – ponechání pahýlů
Pro podrobnější inforamce si stačí rozkliknout podnadpisy po pravé straně.
Pro tvorbu tohoto a následujících textů bylo využito osoboních zkušeností a literatury uvedené ve složce Používaná literatura