TYPY ŘEZU:

Zimní – má posilující funkci na růst biomasy a zmlazování

Letní řez (VII/VIII) / řez za vegetace – oslabující, vede k strom k plodnosti

CO KDY ŘEZAT:

jádroviny – zimní (zima, předjaří) i letní řez

peckoviny – po narašení a za vegetace (snížení rizika namrznutí a napadení patogeny), nejpozději do konce srpna

teplomilné peckoviny – v době květu (snížení rizika namrznutí, vzniku houbových chorob), při sklizni a po sklizni – do konce srpna

ořešák královský – na jaře v době, kdy letošní přírůstky dosáhnou alespoň 10 cm délky (při dřívějším termínu řezu by značně tekla míza)

 

ZÁSADY ŘEZU

Dle funkce a využití – dle tvaru – dle věku – dle odrůdy – dle stanoviště – zdravotního stavu.

CHYBY PŘI ŘEZU:

Příliš radikální zmlazení – odstraňování terminálu – vyholování kosterních větví – ponechání zlámaných větví – ponechání pahýlů

 

Pro podrobnější inforamce si stačí rozkliknout podnadpisy po pravé straně.

Pro tvorbu tohoto a následujících textů bylo využito osoboních zkušeností a literatury uvedené ve složce Používaná literatura